Batıanadolu

Üniversite Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun ve yorucu bir maratonu geride bıraktınız. Sırada hayatınızı şekillendirecek tercih süreciniz başlıyor.  
Meslek seçimi, yaşam boyu kişiyi etkileyecek önemli kararlardan birisidir. Seçtiği bölüm hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan ve bundan dolayı kendi ilgi ve yeteneklerine uygun alanları seçemeyen öğrenciler eğitim-öğretim sürecinde ve ileriki yaşamlarında mesleki heyecanı ve doyumu yaşayamamakta ve mutlu olamamaktadır. 
Öğrenciler, yaptıkları tercihlerle istemedikleri meslekte kalmak zorundadırlar. Bu durum hem zaman kaybına yol açar hem de iş tatminini olumsuz etkiler. 
Toplum yaşamında hepimiz bir meslek sahibi olma, bir iş yapma ve etkin olma gereksinimi içindeyiz. Çünkü insan ile yaşam arasındaki en güçlü bağ mesleki yaşamdır. Meslek seçimi pek çok şeye bağlı bir karar alma sürecidir Bunlar:

1.    İlgi alanlarınız ve yeteneklerinize göre meslek tercihleri, 
2.    Meslek tercihine bağlı değerler, donanımlar ve bilgiler,
3.    En önemlisi de sizin sosyal becerileriniz ve kişiliğinizdir.
 
Bugün meslek seçimi bir anda verilebilen bir karar değil, gelişimsel bir süreç içerisinde oluşabilecek bir kararlar dizisidir. Meslek seçimi esasında kişide var olan gizli potansiyel güçlü ve zayıf yönlerin belirlenmesi ile ortaya çıkarılacak bir olgudur. 

Hem lise hem de üniversite araştıran öğrencilerin, doğru tercih yapmalarına yardımcı olmak, onların ilgi alanları, beceri ve talepleri ile doğru orantılı ilerleyecek olan iş hayatı ve yüksek eğitimde yer almalarını sağlamak iyi bir mesleki rehberlik, kendini tanıma envanterleri ve meslek tanıtımı ile mümkündür.

Üniversite Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Öncelikle kendi ilgi ve yeteneklerinizi tanıyın, «Ben hayatta ne yapmak istiyorum?», «Hangi mesleği yapabilirim?» gibi sorulara somut cevaplar vermeye çalışın. 

- İstediğiniz meslek veya mesleklere dair detaylı bir araştırma yaparak tüm kriterleri değerlendirin. 

- Tercih yaparken puanlardan çok başarı sıralarını esas alın. Puanların, her yıl genel başarı ortalamalarına göre değişkenlik gösterdiğini unutmayın. 

- Sadece bir üniversiteye yerleşmek amacıyla tercih yapmayın. Gerekirse kendinize bir yıl daha zaman ve bir şans daha tanıyın. 

- “Şimdilik herhangi bir lise / üniversite / bölüm kazanayım, sonrasına bakarız.” düşüncesiyle tercih yapmayın. Gerçekçi olun! 

- Başarınızın size bağlı olduğunu ve mezuniyet sonrasında birtakım sınavlardan geçerek mesleğe başlayacağınızı unutmayın. 

-Tercih listenizi belirlerken okulların veya bölümlerin özel koşullarını ve yerleştirme önceliklerini dikkatlice inceleyin. 

- Tercihlerinizde yer alan tüm bölümlerin, kılavuzda verilen açıklamalarını ayrıntılı olarak inceleyin.

Haritalar, hedefe giden yolda bir yolcu için çok önemli. Hem başarılı bir sonuç hem de zaman doğru biçimde kullanmak çok önemli. Hedeflerinize ulaşmak için yol haritanızı doğru yönlendirme ve rehberlik ile hazırlayın.

“Seveceğin bir iş seçersen, hayatında bir gün bile çalışmış sayılmazsın” (Konfiçyüs)